Buiten openingstijden adviseren wij voor spoed contact op te nemen met de Spoedkliniek van AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden in Rijswijk. Tel: 085-4831300

 

 

 

VOOR PERSOONLIJK ADVIES OF

HET MAKEN VAN EEN AFSPRAAK

BEL: 079 - 361 07 07 

Klik hier om direct een afspraak te maken

ALLE BETALINGEN

DIENEN PER PIN

VOLDAAN TE WORDEN

ADRES HOOFDVESTIGING:

ROKKEVEEN, TWEEDE STATIONSSTRAAT

293, 2718 AB ZOETERMEER

OPEN VAN MAANDAG TOT VRIJDAG 08.00 TOT 19.00 UUR. TEL: 079 - 361 07 07

TANDHEELKUNDE

BIJ HONDEN EN KATTEN

Tandheelkunde is bij honden en katten nog vaak een onder geschoven kindje, daar zijn wij van Dierenkliniek Rokkeveen het niet mee eens

 

Een gezond gebit is ook voor dieren erg belangrijk. Toch komen gebitsproblemen zeer vaak voor. Dieren met een ongezond gebit worden vaak zelf verder ook ongezond. De bacteriën en chronische pijnklachten ondergraven zonder dat de eigenaar het doorheeft vaak de gezondheid en wel bevinden van het dier. Het verlies van gebitselementen leidt tot een verandering in het aangezicht van uw dier kwijlen en moeilijkheden bij het eten en daarmee ondervoeding en weigeren van voedsel.

Onze kliniek beschikt over een complete tandheelkundige unit, dentale digitale röntgen en uitgebreide veilige bewaakte narcose opties.

 

Periodentale ziekte begint met verkleuring van het gebit. Deze “plaque” neemt toe en wordt tandsteen. Tandsteen is een enorme bron van bacteriën en vuiligheid. Het zorgt voor chronische pijn (kiespijn), ontstekingen aan het tandvlees en aan de wortels van de elementen. De bacteriën kunnen vervolgens makkelijk in de bloedbaan terechtkomen en zo elders in het lichaam (hartkleppen, nieren, lever, gewrichten) ook ontstekingsprocessen veroorzaken. Op zich is dat al erg genoeg, maar het zal ook onderliggende ziektes aanzienlijk compliceren.

 

 

Signalen van gebitsproblemen:

 • Slechte adem

 • Rood geïrriteerd tandvlees

 • Verkleuring van de tanden

 • Zichtbaar tandsteen op het gebit

 • Verminderde eetlust

 • Pijnlijk kauwen, kraken bij het kauwen

 • Overmatig speekselen

 • Verlies van  tanden en/of kiezen

 • Over de bek wrijven met de poten

 • Zwelling onder het oog

 • Uitvloeiing uit de neus (bloed/pus)

 

Preventie van gebitsproblemen:

Gebitsproblemen voorkomen is natuurlijk het beste, het makkelijkst, maar ook kostentechnisch gunstig.

Weij controleren bij vrijwel elk bezoek het gebit van uw huisdier. Maar u kunt dit ook zelf regelmatig doen. Andere dingen die u kunt doen zijn:

 • Tanden poetsen: Dit is de beste manier om het gebit van uw huisdier te onderhouden. Wij kunnen u hierin gemakkelijk advies geven en het een keertje demonstreren. Er zijn speciale tandenborstels voor honden en katten. Ook zijn er speciale, smakelijke, tandenpasta’s. Begin al op jonge leeftijd met het poetsten van de tanden zodat uw hond of kat er aan kan wennen. U kunt ook met bijvoorbeeld een gaasje om uw vinger het gebit poetsen. Begin te poetsen met smeerworst in plaats van tandpasta, zo kunt u uw huisdier makkelijk laten wennen.

 • Kauwstaven: Dental sticks hebben alleen zin als er uitvoerig op gekauwd wordt gedurende minimaal een kwartier. Hap slik weg, is dus niet geschikt.

 • Dieet: Het is beter voor het gebit om een droogvoer te geven in tegenstelling tot blikvoer, vers vlees als er goed op gekauwd moet worden kan ook. Er zijn speciale diëten op de markt die het gebit extra verzorgen, deze hebben over het algemeen een grotere brok die de kiezen als het ware schoon schuren bij het kauwen. Deze diëten verkopen wij in de praktijk en zijn over het algemeen alleen bij dierenartsen te verkrijgen.

 • Professionele gebitsreiniging: We reinigen het gebit met een ultrasoonscaler en daarna wordt het gebit volledig gepolijst. Dit gebeurd onder een lichte anesthesie (roesje). Uiteraard nemen wij onze strenge anesthesieprotocollen hiervoor in acht. Voorafgaand aan de ingreep krijgt u een informatiebrief thuis gestuurd en wordt het een en ander nog met u doorgenomen. Stel vooral veel vragen. Wij vinden het belangrijk dat alles voor u duidelijk.