Buiten openingstijden adviseren wij voor spoed contact op te nemen met de Spoedkliniek van AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden in Rijswijk. Tel: 085-4831300

 

 

 

VOOR PERSOONLIJK ADVIES OF

HET MAKEN VAN EEN AFSPRAAK

BEL: 079 - 361 07 07 

Klik hier om direct een afspraak te maken

ALLE BETALINGEN

DIENEN PER PIN

VOLDAAN TE WORDEN

ADRES HOOFDVESTIGING:

ROKKEVEEN, TWEEDE STATIONSSTRAAT

293, 2718 AB ZOETERMEER

OPEN VAN MAANDAG TOT VRIJDAG 08.00 TOT 19.00 UUR. TEL: 079 - 361 07 07

ANAALKLIEREN

De anaalklieren zijn twee kleine geurkliertjes die in de sluitspier van de anus ingebed liggen. Bij de voorouders van onze honden (wolven) gaven ze de ontlasting een speciaal geurtje. Hiermee werd het territorium afgebakend. Bij onze huishonden is deze funktie grotendeels verloren gegaan. De kliertjes zijn er nog wel en kunnen voor veel overlast zorgen door overvuld of ontstoken te raken. Katten hebben ook anaalklieren maar hebben er gelukkig haast nooit last van.

 

 

 

VOORKOMEN


Anaalklier-problemen zien we vaker bij bepaalde rassen optreden. Voorbeelden

zijn Cocker Spaniels, Golden Retrievers, Pinschers, Duitse herders en Terriërs.

 

 

 

KLACHTEN


Honden kunnen zelf niet bij hun anaalklieren. Als de kliertjes overvuld of ontstoken zijn bijt of likt de hond in het gebied rond de staart, soms tot bloedens toe. Ook het zogenaamde sleetje rijden is een poging van de hond om van de irritatie en jeuk af te komen. De hond schuift hierbij met z'n achterste plat over de grond, vaak met de achterpoten omhoog.

 

Een ander probleem is het anaalklierabces. Hierbij is een ontsteking ontstaan in de vaak overvulde anaalklier en is het kliertje gevuld met pus. De pus baant zich vervolgens een weg naar buiten toe. Als het abces nog niet doorgebroken is naast de anus een zeer pijnlijke zwelling zichtbaar.  Is het abces wel doorgebroken

dan ziet u naast de anus een klein gaatje waar bloed en etter uitkomt.

Vanwege de pijn is het noodzakelijk om deze abcessen snel te laten behandelen met pijnstillers en antibiotica.

 

 

 

DIAGNOSE

Heeft uw hond jeuk bij de aanzet van de staart, rijdt hij sleetje of ziet u een vreemde zwelling bij zijn anus, dan is de kans groot dat er iets mis is met z'n anaalklieren en is een bezoek aan uw dierenarts aan te raden. Uw dierenarts zal eerst kijken of er misschien nog andere oorzaken zijn voor de klachten (lintwormen, vlooien) en vervolgens de anaalklieren van de hond bevoelen. Aangezien de kliertjes in de sluitspier zitten betekent dit dat hij de hond rectaal zal moeten onderzoeken. Met een vinger in de anus wordt de anaalklier opgezocht en indien nodig leeggedrukt. Dit is voor de hond onaangenaam, maar alleen bij een ontsteking echt pijnlijk. Het stinkt wel!!

 

 

 

 

BEHANDELING

In de meeste gevallen is het voldoende als uw dierenarts de kliertjes leegdrukt, maar in enkele gevallen is verdere behandeling noodzakelijk. Als de anaalklier ontstoken is, zal de dierenarts uw dier een antibiotica kuur voorschrijven, eventueel aangevuld met medicijnen om de jeuk en irritatie de kop in te drukken. 

Anaalklierabcessen worden geopend en indien nodig uitgespoeld, maar dit is meestal

zo pijnlijk dat de hond een roesje krijgt. 


Bij sommige dieren helpt het leeg drukken van de kliertjes maar heel kort.

Na enkele weken zijn ze weer vol en beginnen de problemen opnieuw. Als de hond zich goed laat behandelen kan de eigenaar ook zelf leren om de anaalklieren uit te knijpen. Bij chronische anaalklierproblemen is het soms verstandig om de klieren operatief weg te nemen, de hond is dan definitief van de problemen af

 

 

 

 

OPERATIE

Zoals hierboven beschreven bestaat de mogelijkheid om de klieren (het zijn er twee) operatief te verwijderen. De hond wordt verdoofd, de haren om de anus worden weggeschoren en de anaalklieren leeggedrukt. De kliertjes worden vervolgens gevuld met een kunsthars om ze tijdens de operatie makkelijker terug te vinden. Naast de anus wordt een klein sneetje gemaakt en de anaalklier wordt uit de sluitspier gepeld en verwijderd. Vervolgens wordt de wond gehecht.

De tweede klier wordt op dezelfde wijze behandeld. De sluitspier en de zenuwen dierer naast lopen mogen niet worden beschadigd, want dit kan leiden tot incontinentie (het niet meer op kunnen houden van ontlasting).

 

 

 

SAMENVATTING

Anaalklierproblemen komen vaak bij honden voor. Meestal is er sprake van jeuk in de buurt van de staart. De problemen zijn goed te behandelen, maar in hardnekkige gevallen kan een operatie de aangewezen weg zijn.