Buiten openingstijden adviseren wij voor spoed contact op te nemen met de Spoedkliniek van AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden in Rijswijk. Tel: 085-4831300

 

 

 

VOOR PERSOONLIJK ADVIES OF

HET MAKEN VAN EEN AFSPRAAK

BEL: 079 - 361 07 07 

Klik hier om direct een afspraak te maken

ALLE BETALINGEN

DIENEN PER PIN

VOLDAAN TE WORDEN

ADRES HOOFDVESTIGING:

ROKKEVEEN, TWEEDE STATIONSSTRAAT

293, 2718 AB ZOETERMEER

OPEN VAN MAANDAG TOT VRIJDAG 08.00 TOT 19.00 UUR. TEL: 079 - 361 07 07

OORONTSTEKING

Oorontsteking is een veel voorkomend probleem bij hond en kat. De dieren schudden met hun kop, krabben aan hun oor en piepen soms van de pijn. Het oor zelf is vies en rood. In de meeste gevallen is er sprake van een ontsteking van de gehoorgang. Af en toe zien we ook bij onze huisdieren middenoorontstekingen.
 

 

 

VOORKOMEN

Bij alle honden- en kattenrassen kan een oorontsteking voorkomen. Bij honden is het wel zo dat sommige rassen er gevoeliger voor zijn dan andere. Voorbeelden zijn Cocker Spaniels, Duitse Herders en Golden Retrievers.

 

 

 

OORZAKEN

Bij jonge dieren en bij katten die veel buiten komen zijn oormijten een belangrijke oorzaak voor oorontsteking. Oormijten zijn kleine witte spinachtige insekten die leven van oorsmeer. Ze zijn zo klein dat ze met het blote oog moeilijk waar te nemen zijn. Ze kunnen ook hevige jeuk aan kop en hals geven, die soms óók na bestrijding van de mijten nog enkele weken aanhoudt. Hiernaast zijn er verschillende soorten bacteriën en gisten die ook graag in de gehoorgang willen leven en zo voor problemen zorgen.

 

 

 

DIAGNOSE

Een oorontsteking laat zich makkelijk vaststellen. Het dier houdt z'n kop scheef, flappert met z'n oren of krabt eraan en piept soms van de pijn. De binnenkant van de oorschelp is rood en is vies, er kan een onaangename lucht uit het ook komen, en er kan vocht geproduceerd worden.
Bij een middenoorontsteking kan het evenwichtsorgaan aangetast worden. In dat geval zijn de klachten ernstiger. Het dier krijgt evenwichtsstoornissen, loopt kringetjes of valt zelfs om.
Bij ieder dier met een oorontsteking is een goed onderzoek van belang. De dierenarts zal moeten kijken of er sprake is van een besmetting met oormijt, een infectie van alléén de gehoorgang of dat er meer aan de hand is. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Hierbij kunnen we denken aan een uitstrijkje of een kweek van het oorsmeer, maar ook aan röntgen foto's van de schedel.

 

 

 

BEHANDELING

Bij oormijt kun u met oorzalf met een insecticide erin goede resultaten boeken. Bij infecties met bacteriën of gisten zijn penicilline houdende zalven nodig. Als de gehoorgang erg vies is spoelen we eerst (onder verdoving) de oren uit. Eventueel kunnen we bij dieren die veel last hebben pijnstillers of jeuk onderdrukkende tabletten meegeven om de pijn te verlichten. Bij een middenoorontsteking is een (langdurige) behandeling met penicilline noodzakelijk. Bij dieren met steeds terugkerende ontstekingen, die hierdoor een dichtgewoekerde gehoorgang hebben gekregen, kunnen we operatief de gehele gehoorgang verwijderen. De problemen zijn dan definitief over, maar uw dier is dan ook bijna doof geworden. Deze operatie is dan ook een laatste redmiddel bij hopeloze gevallen.

 

 

 

ZALVEN

In de meeste gevallen zullen wij u vragen om de oren van uw dier met zalf te behandelen. Dit gaat als volgt; zorg dat er een klein beetje zalf aan de buitenkant van het tuitje van de tube zit. Dit vergemakkelijkt het inbrengen. Het is belangrijk om de zalf in de gehoorgang zelf aan te brengen. Dit betekent dat u bij een kat het tuitje voor de helft en bij een grote hond geheel in het oor steekt. Knijp dan een beetje zalf uit de tube en masseer de gehoorgang grondig, zodat de zalf zich goed kan verdelen. Maak met een wattenprop de oorschelp schoon (geen wattestaafjes!!). Deze behandeling moet, tenzij anders voorgeschreven, dagelijks herhaald worden.

 

 

 

SAMENVATTING

Vermoedt u bij uw dier een (midden)oorontsteking laat er dan snel naar kijken. Het is een pijnlijke kwaal en de problemen kunnen soms groter zijn dan u denkt.