Buiten openingstijden adviseren wij voor spoed contact op te nemen met de Spoedkliniek van AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden in Rijswijk. Tel: 085-4831300

 

 

 

VOOR PERSOONLIJK ADVIES OF

HET MAKEN VAN EEN AFSPRAAK

BEL: 079 - 361 07 07 

Klik hier om direct een afspraak te maken

ALLE BETALINGEN

DIENEN PER PIN

VOLDAAN TE WORDEN

ADRES HOOFDVESTIGING:

ROKKEVEEN, TWEEDE STATIONSSTRAAT

293, 2718 AB ZOETERMEER

OPEN VAN MAANDAG TOT VRIJDAG 08.00 TOT 19.00 UUR. TEL: 079 - 361 07 07

TANDSTEEN

Tandsteen is de benaming voor de bruine aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen. Het bestaat uit plak, mineralen uit het speeksel en bacteriën. Zowel honden als katten kunnen er problemen mee hebben. Voor ons

is het meest opvallende verschijnsel een onfrisse adem en een vies gebit.

 

 

GEVOLGEN

Tandsteen wordt gevormd op het glazuur van het gebit, vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het werkt zich als een wig onder het tandvlees. Het tandvlees raakt ontstoken en de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen. Het gebit komt hierdoor los te zitten. Door deze ontsteking in de mondholte gaat uw dier onaangenaam ruiken uit zijn bek.

 

Ondanks al deze narigheid hebben de dieren meestal weinig problemen met kauwen, tenzij ook de grote scheurkiezen aangetast zijn. De ontsteking kan wel duidelijk voor pijn zorgen. Soms kunnen bacteriën uit een ontstoken mond het lichaam binnendringen en elders klachten geven. Berucht hierbij zijn tussenwervelschijf- en hartklep-ontstekingen. In het algemeen voelt de hond

zich een stuk beter nadat tandsteen is verwijderd en eventuele ontstoken of losse gebitselementen zijn getrokken.

 

 

 

DIAGNOSE

Het is niet moeilijk om vast te stellen of uw dier last heeft van tandsteen.

Ernstige gevallen verraden zich door een zeer slechte adem. Verder is het zaak het gebit van uw dier regelmatig aan een inspectie te onderwerpen. Let hierbij vooral op de hoektanden en de grote kiezen helemaal achterin de mond. Hier zit het eerste en het meeste tandsteen. U herkent het als een bruine aanslag op het gebit.

 

 

 

BEHANDELING

De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen. 

Bij onze huisdieren moet dit doorgaans onder verdoving gebeuren. Het is anders niet goed mogelijk om vooral achterin het gebit goed schoon te maken. Hierbij geven we meestal een penicilline-kuur om de ontsteking van het tandvlees te genezen. Het reinigen gebeurt met hetzelfde instrumentarium als de tandarts bij ons gebruikt. Als het gebit goed schoon is inspecteren we het gebit nauwkeurig. Rotte en loszittende elementen worden verwijderd. Gaten kunnen eventueel worden gevuld. Daarna wordt het gebit gepolijst en voorzien van een beschermende waxlaag die het terugkomen van het tandsteen vertraagd. Als na enkele dagen het tandvlees weer is hersteld kan met poetsen worden begonnen.

 

 

 

PREVENTIE

Als u wilt voorkomen dat uw huisdier tandsteen krijgt moet u goed op z'n voeding letten. Zacht voedsel zoals dinner of blikvoer laten makkelijker een plaklaagje op de tanden achter. Zorg dus voor een soort voedsel dat uw dier dwingt tot kauwen om het gebit maar ook het tandvlees schoon en gezond te houden. Bepaalde kauwstaven zijn hiervoor speciaal ontwikkeld. Zelfs dieren die een gedeelte van hun gebit moeten missen kunnen vaak harde brokken goed verwerken.

U kunt ook proberen om de tanden van uw dier te poetsen. Meestal laten ze dit na enige tijd goed toe. Er zijn hiervoor inmiddels speciale tandpasta's en tandenborstels voor in de handel. Normaal gesproken is het voldoende als u drie tot vier maal per week het gebit van uw huisdier verzorgt.

Sommige honden spelen vaak met tennisballen en takken. Deze dingen zitten vaak onder het zand en tanden zullen hierdoor sneller afslijten. De betere dierenwinkel heeft speeltjes en ballen die beter zijn voor het gebit. Ziet u ondanks alle voorzorgen toch tandsteen, neem dan kontakt op met uw dierenarts en overleg of behandeling al noodzakelijk is.