Buiten openingstijden adviseren wij voor spoed contact op te nemen met de Spoedkliniek van AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden in Rijswijk. Tel: 085-4831300

 

 

 

VOOR PERSOONLIJK ADVIES OF

HET MAKEN VAN EEN AFSPRAAK

BEL: 079 - 361 07 07 

Klik hier om direct een afspraak te maken

ALLE BETALINGEN

DIENEN PER PIN

VOLDAAN TE WORDEN

ADRES HOOFDVESTIGING:

ROKKEVEEN, TWEEDE STATIONSSTRAAT

293, 2718 AB ZOETERMEER

OPEN VAN MAANDAG TOT VRIJDAG 08.00 TOT 19.00 UUR. TEL: 079 - 361 07 07

STERILISATIE TEEF

De sterilisatie is de meest uitgevoerde operatie op de teef. Naar schatting is ongeveer 30% van alle teven in Nederland gesteriliseerd. De belangrijkste reden is natuurlijk geboortebeperking c.q. het voorkomen van de loopsheid, maar er zijn ook belangrijke medische redenen om een teef te steriliseren. Voorbeelden hiervan zijn onder andere baarmoederontstekingen, recidiverende schijnzwangerschappen en suikerziekte. Medisch gezien is het niet juist om van sterilisatie te spreken. Met sterilisatie bedoelen we een operatie waarbij het dier onvruchtbaar gemaakt wordt door de eileider af te binden of door te knippen. De rest, baarmoeder en eierstokken zelf, worden ongemoeid gelaten. Bij honden is het zeer ongebruikelijk om dit te doen, omdat de dieren weliswaar geen jongen meer kunnen krijgen, maar nog steeds loops (en eventueel ook schijnzwanger) blijven worden. Eigenlijk is dus iedere gesteriliseerde teef een gecastreerde teef, immers eierstokken en soms ook baarmoeder zijn geheel verwijderd.

 

 

 

TECHNIEK

Voor de operatie moet de teef nuchter zijn. De reden hiervoor is dat sommige dieren kunnen braken van de narcose en dit problemen kan geven.  De hond wordt onder naracose gebracht, op haar rug gelegd en de buik wordt geschoren en gewassen. In onze praktijk wordt tegenwoordig door een laparoscopische ingreep gesterriliseerd. Er worden dan twee kleine gaatjes in de buikwand gemaakt, waardoor een camera en chirurgisch instrumenten ingebracht worden. Via een beeldscherm wordt in de buikholte gekeken, en worden de eierstokken verwijderd.  Het wegnemen van de baarmoeder is, mits deze geen afwijkingen vertoont niet nodig. Door het wegnemen van de eierstokken wordt de hormoonproduktie stilgelegd is er geen risico op het alsnog krijgen van een baarmoederontsteking en/ of melkkliertumoren.

 

Een laparoscopische sterrilisatie heeft als voordeel op een "ouderwetse" sterrilisatie dat er slechts twee kleine gaatjes (van ongeveer 8 mm) in de buikwand worden gemaakt, de teef heeft minder pijn na de operatie, ze herstelt sneller, en er is veel minder kans op wondinfectie of andere complicaties.

Op verzoek kan in onze kliniek ook op de ouderwetse manier een sterrilisatie uitgevoerd worden.

 

 

 

COMPLICATIES

Bij iedere operatie kunnen complicaties voorkomen, ook bij sterilisatie. De ernstigste is het nabloeden uit de baarmoeder of eierstokstomp. Bij een laparoscopische ingreep, zoals hierboven beschreven, worden de eierstokstomp tijdens de ingreep direct dichtgebrand, en kan op het beeldscherm goed gezien worden of er nog bloedingen zijn in de buikholte. De hond moet altijd in de kliniek blijven tot zij goed uit de narcose is ontwaakt, in deze tijd controleren we de hond regelmatig. Wondinfecties zijn een ander complicatie en worden meestal veroorzaakt doordat de hond aan de hechtingen of de wond heeft zitten likken. Bij een laparascopische sterrilisatie komt dit weinig voor, mede omdat de hond veel minder pijn aan de buik en wond heeft. Ook zien we bij 1-5% van de gesteriliseerde teven incontinentieproblemen optreden. Dit wil zeggen dat de teef af en toe druppeltjes urine verliest. We zien het vooral bij honden tussen de 25 en 40 kg.

Met medicatie is dit ongemak gelukkig goed te behandelen. Een gesteriliseerde teef loopt wat meer risico om te zwaar te worden. Het is daarom raadzaam om na de sterilisatie het gewicht van uw hond goed in de gaten te houden.

 

 

 

GEDRAG

Een veel gehoorde vraag is of het gedrag van de hond veranderd door sterilisatie. Het antwoord is simpel: een gesteriliseerde hond gedraagt zich net zo als een niet gesteriliseerde hond tussen de loopsheden in. Heel soms zien we dat de teven iets "mannelijker" gedrag gaan vertonen.

 

 

 

LEEFTIJD

Het is een fabeltje dat het beter zou zijn dat teven eerst een nestje krijgen voor ze te steriliseren. Ze hoeven zelfs niet eerst loops geweest te zijn. Als we kijken naar de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd dan is het zo dat teven die gesteriliseerd zijn vóór de vijfde loopsheid veel minder risico lopen. Ook baarmoederontstekingen komen niet voor bij gesteriliseerde dieren. Hierdoor neemt de levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond met ongeveer 2 jaar toe. In onze praktijk geven we nu als advies om teven te steriliseren voor de eerste loopsheid, dus op ongeveer zes maanden leeftijd. De operatie is dan simpel en de helstel periode is zeer kort. Meestal rennen ze na een dag al weer door het huis heen. Voor oudere teven is het het beste om ze tussen de loopsheden in te steriliseren, de baarmoeder is dan het minst doorbloed. Het operatie risico blijft hierdoor beperkt.